4Doors.ro

Ce este o casă inteligentă?

O casă inteligentă este o configurație convenabilă a locuinței în care aparatele și dispozitivele pot fi controlate automat de la distanță din orice loc conectat la internet din lume, folosind un dispozitiv mobil sau alt dispozitiv în rețea. O casă inteligentă are dispozitivele sale interconectate prin internet, iar utilizatorul poate controla funcții precum accesul de securitate la casă, temperatura, iluminatul și home theater.

Descrierea unei case inteligente

Dispozitivele unei case inteligente sunt conectate între ele și accesibile printr-un punct central – un smartphone, o tabletă, un laptop sau o consolă de jocuri. Încuietori de uși, televizoare, termostate, monitoare de casă, camere de luat vederi, lumini și chiar aparate, cum ar fi frigiderul, pot fi controlate printr-un singur sistem de automatizare. Sistemul este instalat pe un dispozitiv mobil sau alt dispozitiv în rețea, iar utilizatorul poate crea programe de timp pentru ca anumite modificări să aibă efect.

Piața globală de automatizare a locuințelor din 2016 a avut o valoare estimată de aproximativ 36 de miliarde de dolari și, odată cu adoptarea în creștere a dispozitivelor cu acces la internet, se prevede că piața ar putea atinge venituri de până la 80 de miliarde de dolari până în 2020. Piața automatizărilor s-a confruntat totuși cu provocări datorită naturii sale orientate spre comoditate, spre deosebire de natura bazată pe necesități.

Caracteristicile caselor inteligente

Aparatele electrocasnice inteligente vin cu abilități de auto-învățare, prin care pot învăța programul proprietarului de casă și se pot ajusta după caz. Casele inteligente activate cu control de iluminare permit proprietarilor de case să reducă consumul de energie electrică și astfel să beneficieze de economii de costuri legate de energie. Unele sisteme de automatizare avertizează proprietarul dacă există mișcare detectată în locuință în timp ce este plecat, iar unii pot apela la pompieri în caz de situații iminente.

Riscurile caselor inteligente

În timp ce casa inteligentă aduce comoditate și economii de costuri, riscurile de securitate și bug-urile au fost provocări cu care se confruntă tehnologia. Hackerii, de exemplu, pot obține acces la dispozitivele cu acces la internet ale unei case inteligente. În octombrie 2016, un botnet numit Mirai s-a infiltrat pe dispozitive interconectate de DVR-uri, camere foto și routere pentru a da jos o serie de site-uri web importante printr-un atac, cunoscut și sub numele de atac DDoS. Măsurile de atenuare a riscurilor unor astfel de atacuri includ protejarea aparatelor și dispozitivelor inteligente cu o parolă puternică și conectarea dispozitivelor de încredere la rețeaua proprie.